(+34) 938 850 916 - erredevic@erredevic.com

Bloc

3 Plats que fusionen el dolç i salat de l’estiu

erre-de-vic-productes-dolç-salat-estiu

Si pensem en l’estiu, són moltes les sensacions que ens traslladen a aquesta estació, des de la mateixa calor, l’olor a platja, els colors propis d’aquests dies, menjar-se un gelat després d’un llarg dia, però sobretot, la fruita.

La natura ens proporciona una sèrie d’aliments diferents per a cada estació, però la fruita de l’estiu és molt diferent de la resta de l’any: variada, plena de colors i molt refrescant, ja que en general és rica en aigua. De fet, és durant aquesta estació que es recomana menjar unes 8 peces de fruita, degut que de manera natural ajuden al nostre organisme a mantenir-se hidratat, sent una font de vitamines molt important.

És per això que aprofitant que ens trobem en un mes on tenim una immensa varietat al nostre abast és un bon moment per sorprendre al nostre paladar amb sabors i combinacions completament diferents.

La combinació entre dolç i salat és una tradició molt antiga, amb una forta influència oriental i que ja estava present en la cuina romana i àrab, cultures que acompanyaven els seus rostits de carn amb fruites fresques, confitures i fruits secs com la pruna, els albercocs, les orellanes o els dàtils. I va ser durant l’època medieval que els receptaris s’ompliren amb receptes amb aquests dos contrastos.
Però no cal anar tan enrere, en la nostra cuina tenim molts plats de consum diari on el dolç i el salat troben l’equilibri perfecte. Com pot ser el rostit de pollastre amb prunes, les amanides amb prunes i mel, el formatge amb codony, etc. De fet, una de les tradicions més arrelades a la nostra comarca (Osona) és: coca de forner ensucrada amb llonganissa de Vic, que amb un bon cava ben fresquet són l’anima de les nostres festes!

És evident,  que a la cuina, casar el dolç amb el salat dona molta riquesa de sabors. I és ara, a l’estiu, el moment ideal, perquè hi ha més possibilitats, perquè els arbres són plens de fruita.

La unió de la fruita amb els altres ingredients entra pels ulls, i per a menjar, la vista hi fa molt.

Avui compartim 3 plats que faran que gaudeixis encara més d’aquesta estació, la gaudiràs a través de gust, l’olfacte i la vista.

  1. Figues amb pernil. Es poden fer en calent, de manera que es poden convertir en un entrant perfecte. Embolcalla la figa amb pernil cuit curat i passa’l directament per la planxa. Si encara vols sorprendre una mica més, dins de la figa afegeix una mica de formatge per tal que es fongui amb la calor.
  2. Peres amb pernil. Les peres de Sant Joan són petitones i cruixents, perfectes per aquest plat tan de temporada que entrarà per la vista. Talla les peres i retira el cor, afegeix una mica de formatge blau i embolcalla-la amb una cinta de pernil cuit curat. Un entrant que no passarà desapercebut
  3. Brotxetes de fruita amb pernil. Escull la fruita que més t’agradi: la síndria, el préssec, els albercocs, etc., i talla-la. Forma brotxetes petites, cada una d’una fruita i combina-la amb el pernil cuit curat. Afegeix unes gotes d’oli, una mica de pebre, i a gaudir-ne!

I tu, com gaudeixes del dolç i salat? Tens alguna recepta especial?

PrintFriendly and PDF

Post navigation